Ciasteczka dla psa – Psie smakołyki home made – vol. 2

W sklepach jest ogromny wybór psich smakołyków. Na co dzień często z nich korzystamy. Bajzel na szczęście nie jest wybredny, więc bardzo rzadko zdarza nam się trafić na coś, co mu nie smakuje. Wszystko wciąga w sekundę, intensywnie mlaskając i przebierając łapami w oczekiwaniu na więcej. Lecz w przypadku domowych przysmaków takich jak ciastka dla psa, ta sekunda jest jakaś taka krótsza, mlaskanie bardziej intensywne, a przebieranie łapkami zostaje zastąpione głośnym oszczekiwaniem. Stąd właśnie wiemy, że domowe są lepsze.

ciastka dla psa przepis

Większość z nas nie ma czasu, by codziennie piec ciastka dla psa. Wiadomo dlaczego. Można też zapytać: „ale po co, skoro w sklepach jest taki wybór?”. Po prostu od czasu do czasu miło jest sprawić psu taką niespodziankę – albo na specjalną okazję, albo po prostu jest to inna forma spędzania czasu razem z psem. Takie pieczenie urządzamy raz na kilka miesięcy. To dobre zajęcie na deszczowe popołudnia, kiedy nie chce się wyjść na dłuższy spacer. Bajzel bardzo chętnie „pomaga” przy pieczeniu i jestem pewna, że nie jest jedynym psem chętnym do pomocy przy tej czynności. Szczególnie, że na końcu czeka nagroda.

Kilka miesięcy temu opisaliśmy tutaj przepis na mięsne klopsiki z marchewką. Dziś mamy dla Was drugi pomysł na domowe psie przysmaki. Tym razem ciasteczka rybne.

Składniki:

  • 150 g surowej ryby
    My dajemy świeżego łososia, ale może to też być tuńczyk z puszki w sosie własnym, wtedy ciastka dla psa będą bardziej aromatyczne i pachnące rybą.
  • 50 g gruszki lub jabłka
  • 150 g płatków owsianych
  • 1 jajko
  • opcjonalnie: ser żółty

JohnDog poleca:

    smakołyki dla psa - ciasteczka

    Na początek wrzucamy do blendera płatki owsiane i przez kilkanaście sekund mielemy. Dzięki temu otrzymujemy dość drobną mąkę owsianą. Odkładamy ją na bok. Następnie do blendera wkładamy rybę i gruszkę, blendujemy przez moment, żeby składniki się rozdrobniły i połączyły. Do tej masy dodajemy mąkę oraz jajko i wyrabiamy ciasto. Jeśli będzie zbyt kleiste i miękkie, można dodać więcej mąki. Ciasto rozwałkowujemy i wykrawamy z niego malutkie ciasteczka. Wielkość ciastek możemy dopasować do wielkości psiaka. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180°C przez około 15-25 minut, w zależności od wielkości ciastek. Ciasteczka można „dosmaczyć” kawałeczkiem sera żółtego na środku każdego z nich.

    Te ciastka to pewnie dobry pomysł dla psów alergików, uczulonych na drób i inne rodzaje mięsa. Ryba może też być miłą odmianą dla psów, które na co dzień jedzą posiłki mięsne, niezależnie, czy to karma, gotowane posiłki czy barf. W domowych ciastkach dla psa dobre jest to, że na bazie jednego przepisu możemy tworzyć wiele wersji smakołyków – gruszkę zastąpić brokułem, a płatki owsiane mąką razową i mamy już zupełnie inne przysmaki. Można więc się bawić i tworzyć dowolne kombinacje składników w zależności od fantazji i upodobań psa.