Spis treści:
Kojarzymy ją głównie z Halloween, jesienią i pyszną, rozgrzewającą zupą. Dynia w ostatnich latach zyskała na popularności. I choć coraz bardziej doceniamy jej pozytywne właściwości i włączamy ją do swojego menu, nie wszyscy właściciele czworonogów wiedzą, że warto wzbogacić o nią również psią dietę. Dlaczego? Odpowiedź znajdziecie poniżej.
Dynia dla psa – dlaczego warto serwować ją pupilowi?
Dynia (Cucurbita L.) jest jedną z najstarszych roślin uprawianych przez człowieka. Oprócz uprawy dyni na pestki wzrasta również popyt na jej miąższ, który charakteryzuje się ciekawym i niepowtarzalnym składem chemicznym, a tym samym wysoką wartością odżywczą. Ze względu na zawartość cennych składników odżywczych znajduje on szerokie zastosowanie w przetwórstwie spożywczym, a także w żywieniu psów.
Najbardziej cenione są odmiany dyni o pomarańczowym miąższu, zawierające dużo karotenu (głównie α i β). Mają one do 36 mg karotenoidów (ogółem) w 100 g miąższu. Zawartość α‑karotenu kształtuje się na poziomie 0,4–1,5 mg/100 g. Dużo wyższa jest natomiast zawartość β‑karotenu, utrzymująca się na poziomie 0,2–17,2 mg/100 g. Występowanie w dyni licznych substancji bioaktywnych, takich jak m.in. karotenoidy, polifenole, flawonoidy, a także fitosterole, inozytol i kukurbitacyny, sprawia, że warto uwzględnić ją w diecie psów.
Jakie inne składniki znajdziemy w dyni?
W dyni występują również: luteina, zeaksantyna, β-kryptoksantyna, a także, w niewielkich ilościach, likopen. Dynia zawiera także stosunkowo dużo witamin: A, B1, B2, B6, C, E, K, tiaminy, ryboflawiny i niacyny oraz składników mineralnych: fosforu, żelaza, wapnia, potasu i magnezu. Wśród składników węglowodanowych coraz częściej wskazuje się na ochronną rolę, jaką pełnią te o charakterze prebiotycznym, czyli stymulującym wzrost pożytecznej mikroflory, jednocześnie hamującym wzrost flory patogennej.