Spis treści:
- 1. Składniki diety barf
- 2. Mięso
- 3. Podroby
- 4. Ryby
- 5. Warzywa i owoce
- 6. Zboża
- 7. Jaja
- 8. Nabiał
- 9. Suplementy
- 10. Badania przed wprowadzeniem diety barf
- 11. Racje pokarmowe
- 12. Przechodzenie z tradycyjnego karmienia na dietę barf
- 13. Błędy popełniane przez właścicieli psów na diecie barf
- 14. Fakty i mity o diecie barf
- 15. Podsumowanie
W czasach wysoko przetworzonej żywności i nasilających się alergii pokarmowych właściciele czworonogów szukają alternatywnych metod karmienia swoich psów. Istnieje filozofia żywienia zakładająca, że dieta czworonogów powinna być maksymalnie zbliżona do diety ich dzikich przodków. W związku z tym dieta psa powinna składać się głównie z surowego mięsa i kości. Powinna zawierać niewiele węglowodanów, być uzupełniana o wybrane składniki pokarmowe. Dieta ta potocznie określana jest jako BARF (z ang. Biologically Appropriate Raw Food – biologiczne odpowiednie surowe jedzenie lub Bones And Raw Food – kości i surowa żywność). Twórcą diety jest australijski lekarz weterynarii dr Ian Billinghurst.
Składniki diety BARF
Dieta BARF nie zawiera szkodliwych dodatków, konserwantów ani nadmiernych ilości produktów zbożowych. Świeże, surowe warzywa i owoce dostarczają psu węglowodanów, a świeże mięso – białka o dobrej jakości. Surowy pokarm dostarcza ponadto enzymów i przeciwutleniaczy niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Podstawowymi składnikami są surowe kości z mięsem – np. skrzydełka, szyje czy korpusy drobiowe. Niektórzy zwolennicy diety BARF uważają, że białe mięso drobiowe wraz ze skórą zawiera więcej nienasyconych kwasów tłuszczowych i jest lepsze dla naszego czworonoga od mięsa wołowego. Nie potwierdzają tego jednak badania naukowe. Surowe drobne kości z drobiu mogą być podawane każdemu psu, niezależnie od wielkości czy wieku, gdyż są miękkie i podatne na gryzienie. Musimy pamiętać jednak, że kości mogą powodować zaparcia. Ze względu na niską przyswajalność nadmiar kości w diecie pupila będzie przyczyniać się do silnego wysuszenia kału, co grozi zatrzymaniem go w odbytnicy i powstaniem groźnego zatkania. Kości powinny być racjonowane ostrożnie i podawane jedynie wtedy, gdy można obserwować wypróżnienia naszego czworonożnego przyjaciela. W sytuacjach grożących powstaniem zatwardzenia należy w porę zareagować zmianą diety.
Pozostałe komponenty diety BARF to:
- mięso i ryby (surowe),
- podroby,
- warzywa i owoce (właściwie wszystkie, poza cebulą, warzywami kapustnymi i winogronami) – po uprzednim rozdrobnieniu,
- oleje (np. rybi, rzepakowy, sojowy, z wiesiołka, lniany),
- jaja,
- przetwory mleczne (jogurt) oraz ziarna zbóż, orzechy, pestki, nasiona (rozdrobnione).
Dietę BARF należy uzupełnić o dodatki mineralne i witaminowe. Można również ją wzbogacić preparatami zawierającymi naturalne substancje czynne o charakterze funkcjonalnym.
Dieta BARF dla psa opiera się w główniej mierze na: surowym mięsie z kośćmi i podrobami (60-75%, z czego maksymalnie 15% kości, reszta to mięso z przynależnym tłuszczem, błonami, ścięgnami, i 10% podrobów), warzywach (15%), owocach (5%), innych dodatkach (jaja, algi, jogurt, olej rybi i inne – 5-10%).
Mięso
Mięso to zasadniczy składnik diety BARF. Im większa obfitość gatunków mięs, tym lepiej dla naszego zwierzaka. Istotne jest, by stosując dietę BARF, podawać dużo różnych rodzajów mięsa – dzięki temu organizm psa z każdego wybierze to, co najważniejsze. Jeden rodzaj mięsa nie powinien być podawany przez długi okres czasu, gdyż może to prowadzić do powstania w organizmie psa niedoborów lub nadmiarów pewnych składników odżywczych.
Dietę BARF można zacząć od podawania psu mięsa z indyka (np. zmielonego) i obserwować jego odchody. Jeżeli pies nie ma żadnych dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego, to podajemy kolejne rodzaje mięsa (wołowina, wieprzowina, cielęcina, konina, jagnięcina, królik, kurczak, gęś, kaczka i dziczyzna).
Nie wybieramy dla naszego psa mięsa wyłącznie chudego, nie odcinamy tłuszczu, nie obieramy ze skóry nogi indyczej. Psy potrzebują tłuszczu w ilościach znacznie większych niż ludzie. Tłuszcze zwierzęce są źródłem witamin A, D, E, K. Z tłuszczu czworonogi czerpią niezbędne kwasy tłuszczowe nienasycone. Zarówno witaminy zawarte w tłuszczach, jak i kwasy wielonienasycone omega-3 wpływają znacząco na odporność skóry. To właśnie wygląd sierści naszego pupila jest najbardziej widocznym objawem niedoboru tłuszczów w diecie. Przy zbyt niskiej podaży tłuszczu sierść matowieje, ma nieprzyjemny zapach, staje się łamliwa, szorstka, nie daje się rozczesać bez zastosowania dużej ilości odżywek.
Podroby
Kolejny składnik to podroby, czyli uboczne surowce jadalne. Są to: ozory, serca, wątroby, flaki, nerki, płuca, móżdżki oraz żołądki – indycze, kacze, gęsie.
Ryby
Surowe ryby także powinny stanowić część psiej diety BARF. Ryby to białko o wysokiej jakości, nienasycone kwasy tłuszczowe (w tym cenne kwasy z grupy omega-3), witamina D i szereg innych składników (m.in. jod, selen, fluor, magnez, wapń). Mimo dużej wartości odżywczej trzeba pamiętać, że niektóre ryby zawierają tiaminazę. Jest to enzym rozkładający witaminę B1 w pożywieniu, którego nadmiar może prowadzić do awitaminozy. Tiaminaza nie niszczy witaminy B1 w drugim posiłku, jedynie w porcji, która ją zawiera. Dlatego nie mieszamy takich ryb z mięsem, a podajemy osobno. Ryby wolne od tiaminazy to dorsz, flądra, halibut, łosoś, morszczuk, okoń, pstrąg i szczupak. Ryby podaje się psom w całości.
Warzywa i owoce
Ważną częścią diety BARF są warzywa i owoce. Są one niezbędne dla zdrowia psa. Dobrze, jeżeli będą przed podaniem zmiksowane i przemrożone, aby jak najbardziej przypominały zawartość żołądka zwierząt roślinożernych, które w naturze byłyby „ofiarą” naszego psa. Warzywa w diecie psa stanowią główne źródło węglowodanów złożonych. Podobnie jak w przypadku mięs – im większa różnorodność, tym lepiej. Dobrym przykładem mogą być: sałata, pietruszka, liście mniszka lekarskiego, jarmuż, rukola, cykoria, rośliny dyniowate (cukinia, ogórki, arbuzy, melony), bulwiaste (bataty, topinambur, marchew, seler, korzeń pietruszki, buraki). Uważać należy, poza cebulą, na warzywa zawierające kwas szczawiowy (szczaw, rabarbar, botwinę i szpinak). Owoce są w diecie psa głównym źródłem cukrów prostych i błonnika, zarówno tego rozpuszczalnego, jak i nierozpuszczalnego. Można podawać psom wszystkie owoce poza winogronami. Ważne jest, by były dojrzałe. Owoce (np. jabłka, banany, maliny) można podawać w formie nagród.
Zboża
Zgodnie z dietą BARF nie powinno się podawać psom dużej ilości zbóż, co nie znaczy, że należy je bezwarunkowo wykluczyć. Trzeba pamiętać jednak, że mogą powodować one powstawanie w żołądku gazów, co może prowadzić choćby do wzdęcia i skrętu żołądka. Aby ułatwić trawienie, wskazane jest podawanie skiełkowanych ziaren przepuszczonych przez maszynkę do mielenia lub wcześniejsze namoczenie ziaren na noc i przepuszczenie ich przez maszynkę. Ziarno owsa to najlepszy wybór spośród zbóż dla naszych psów. Ma najwyższy poziom tłuszczu, jest bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe, stanowi dobre źródło minerałów, ma najwyższy spośród ziaren zbóż poziom wapnia i witaminy E oraz witamin z grupy B.
Jaja
Jaja ptasie stanowią jeden z ważniejszych składników psiej diety, to bomba witaminowa i odżywcza. Psu można podawać dowolne jaja – kurze, przepiórcze, perlicze, kacze, gęsie, indycze, strusie. Jaja kacze i gęsie są znacznie bardziej wartościowe niż jaja kurze. Jeżeli porównamy jajo kurze, strusie, gęsie i przepiórcze, to najwięcej białka zawiera jajo kurze – ok. 43 g w 100 g. W przypadku psa na diecie BARF nie trzeba obawiać się salmonelli, ponieważ w silnym kwasie obecnym w żołądku takiego czworonoga żaden patogen nie ma większych szans na przetrwanie.
Nabiał
Nabiał to też element diety BARF. Zawiera dużo składników odżywczych, chociaż nie jest to naturalny pokarm psów. Niektórzy włączają do diety BARF jogurt naturalny czy naturalne sery twarogowe.
Suplementy
Przeciwnicy diety BARF uważają, że jej suplementowanie nie ma nic wspólnego z ideą zakładającą zgodność z prawami natury. W tym miejscu jednak trzeba podkreślić, że BARF to nie jest dieta dla wilków, a alternatywna dieta dla współczesnego psa, najbardziej zbliżona do naturalnej. Priorytetowymi suplementami diety BARF są: mączka ze skorupek jaj, wapno z alg (lub inne źródło wapnia), drożdże (doskonałe źródło witaminy B), algi (jod i sole mineralne), siemię lniane (kwasy omega), olej z łososia (kwasy omega), witamina C (np. w postaci owoców dzikiej róży).
Na co dzień dodatkiem do psiej diety może być też wiele innych komponentów: zioła, wyciągi, ekstrakty, probiotyki. Można modyfikować dietę, dostosowując do potrzeb danego psa nie tylko składniki podstawowe, ale i dodatki funkcjonalne. Na przykład czworonogom z zaburzeniami pracy wątroby dobrze jest dodawać do posiłku ostropest plamisty, z dysplazją – mączkę z małży nowozelandzkich (źródło glukozaminy), a „nerkowcom” – żurawinę.