Spis treści:
- 1. Co kryje w sobie kłącze ostryżu długiego?
- 2. Kurkumina – bioaktywny składnik kurkumy
- 3. Wielokierunkowe działanie kurkumy
- 4. Wspomaganie prawidłowej pracy układu ruchu
- 5. Wykorzystanie kurumy w chorobach przewodu pokarmowego
- 6. Działanie przeciwprzeciwbakteryjne i przeciwgrzybiczne
- 7. Działanie w wybranych schorzeniach układu nerwowego
- 8. Działanie przeciwnowotworowe i chemoprofilaktyka
- 9. Zwiększenie biodostępności substancji zawartych w kurkumie
- 10. Olejek kurkumowy przeciw kleszczom
- 11. Podsumowanie
CO KRYJE W SOBIE KŁĄCZE OSTRYŻU DŁUGIEGO?
Powszechnie stosowane przyprawy zawierają szereg aktywnych farmakologicznie składników i można je wykorzystać w celach prewencyjnych w formie nutraceutyków. W świecie roślin jest wiele gatunków, które ze względu na smak i zapach były i są wykorzystywane do podnoszenia walorów smakowych potraw. Zawierają one także liczne związki biologicznie czynne, które wykazują wielokierunkową aktywność fizjologiczną i są stosowane jako surowce lecznicze. Przykładem takiej rośliny jest ostryż długi. Jego sproszkowane kłącze stanowi główny składnik jednej z najbardziej znanych przypraw na świecie – curry.
Ostryż długi (Curcuma longa L.), zwany również ostryżem indyjskim, szafranem indyjskim czy potocznie – kurkumą, należy do rodziny imbirowatych. Historia leczniczego wykorzystania kurkumy sięga 5000 lat wstecz. Stosowano ją do leczenia niestrawności, kolki, bólów zębów i klatki piersiowej. Zalecano ją również w przypadku dolegliwości związanych z wątrobą, żołądkiem, przy problemach z pęcherzykiem żółciowym, a także w przypadku leczenia ran i blizn. W ostatnim czasie kurkuma przeżywa swój boom. Przyjrzyjmy się jej zatem bliżej.
Kurkuma powszechnie stosowana jest jako przyprawa czy barwnik. Kłącze kurkumy ma również dużą wartość odżywczą. Dostarcza w 100 g ok. 390 kcal. Cechuje ją wysoka zawartość węglowodanów złożonych, głównie skrobi (69,4%). Dostarcza również białka w ilości 6,3% oraz tłuszczu – 5,1%. Przyjemny aromat kurkumy jest rezultatem obecności olejków eterycznych (2-7%). Wśród zidentyfikowanych substancji zapachowych w największej ilości występuje ar-turmeron, następnie α-turmeron i β-turmeron.
Kurkuma ma status GRAS (ang. generally recognized as safe). Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA, Food and Drug Administration) nadaje niektórym substancjom to określenie, co oznacza, że są one uznawane przez ekspertów za bezpieczne dla zdrowia jako dodatek do żywności.
Kurkuma to bogate źródło związków biologicznie czynnych. Do jej najbardziej aktywnych składników należą związki polifenolowe określane jako kurkuminoidy, obecne w niej w ilości 3-5%. Do kurkuminoidów należą: kurkumina, demetoksykurkumina, bisdemetoksykurkumina i cyklokurkumina. Odpowiadają m.in. za żółty kolor kurkumy. Od dłuższego już czasu są przedmiotem badań, także w weterynarii. Kurkumina jest głównym pod względem ilości oraz znaczenia biologicznego kurkuminoidem występującym w ostryżu. W przemyśle spożywczym jest wykorzystywana jako dodatek o symbolu E100 i jest dodawana m.in. do: musztard, wypieków, produktów mlecznych oraz konserw rybnych. Kurkumina wykazuje wiele właściwości prozdrowotnych.
Z uwagi na wszechstronne działanie prozdrowotne, jakie kryje w sobie kurkuma, wskazana jest jej obecność w codziennej diecie również naszych czworonogów. Warto poznać jej właściwości bliżej i nie kojarzyć jej tylko z barwnikiem czy składnikiem przypraw.
KURKUMINA – BIOAKTYWNY SKŁADNIK KURKUMY
Cząsteczka kurkuminy, znanej również jako diferuloilometan, została po raz pierwszy wyizolowana z kurkumy w 1815 r., a w 1910 r. polscy chemicy ustalili jej strukturę przestrzenną. Kurkumina żywności nadaje żółtopomarańczowe zabarwienie. Ekstrakty o małej zawartości kurkuminy (do 5%) oprócz barwy nadają produktom intensywny smak i zapach.
Kurkumina ma ogromny potencjał w zapobieganiu wielu chorobom, a jej zaletą jest dobra tolerancja przez organizm oraz nietoksyczność. Dotychczas nie ustalono optymalnego dawkowania kurkuminy i kurkuminoidów u człowieka. Komitet ekspertów FAO/WHO ds. Dodatków do Żywności (JECFA, The Joint FAO/WHO Expert Committee on Food Additives) określił w 2004 r. dopuszczalne dzienne spożycie kurkuminy dla człowieka (ADI, acceptable daily intake) na poziomie do 3 mg na kilogram masy ciała na dobę. Natomiast jeżeli chodzi o zwierzęta, w przypadku źródeł antyoksydantów, w tym kurkuminy, można korzystać wyłącznie z ziołowych ekstraktów, suszy lub innych ich postaci ujętych w europejskim rejestrze dodatków paszowych. Wielkość dawki natomiast jest zazwyczaj zależna od: docelowego przeznaczenia, składu oraz zawartości wszystkich substancji wchodzących w skład preparatu (suplementu) i jego postaci. Śmiertelne dawki kurkuminy oszacowano u myszy i szczurów odpowiednio na 2-10 i 5-10 g na kilogram masy ciała na dzień. Nie powinno budzić obaw, że wskaźnik ADI może być wielokrotnie przekraczany, gdyż kurkumina wykazuje działanie przeciwutleniające, przeciwzapalne i przeciwnowotworowe. Prowadzone są także badania nad jej wykorzystaniem w diagnostyce i leczeniu chorób neurodegeneracyjnych. Ponadto kurkumina może hamować rozprzestrzenianie się pasożytów, bakterii oraz grzybów chorobotwórczych.
WIELOKIERUNKOWE DZIAŁANIE KURKUMY
Kurkumina, główny składnik kurkumy, wykazuje bardzo szeroki zakres działania zarówno na poziomie komórki, jak i całego organizmu. Związek ten charakteryzuje się bardzo różnorodną aktywnością biologiczną. Wieloletnie badania wykazały, że kurkumina hamuje rozwój wielu chorób, co bezpośrednio wiąże się z jej wysoką aktywnością antyoksydacyjną. Silne działanie przeciwutleniające jest porównywalne z witaminą C i E. Jest skutecznym przeciwutleniaczem o dużej mocy antyoksydacyjnej w blokowaniu wolnych rodników tlenowych (ROS, reactive oxygen species), w tym rodnika ponadtlenkowego i hydroksylowego.
Kurkumina jest związkiem o wielokierunkowym działaniu, wykazuje aktywność przeciwzapalną, przeciwwirusową, przeciwbakteryjną, przeciwgrzybiczną, przeciwutleniającą i przeciwnowotworową (w tym hamująca angiogenezę i powstawanie przerzutów). Wiadomo również, że ten związek wykazuje działanie neuroprotekcyjne w urazach mózgu i schorzeniach układu nerwowego (chorobach neurodegeneracyjnych). Kurkumina działa hepatoprotekcyjnie, przeciwzakrzepowo, hipoglikemiczne i antylipemicznie poprzez zmniejszenie poziomu cholesterolu całkowitego i frakcji LDL oraz zwiększenie frakcji HDL i trójglicerydów.
Kurkumina stymuluje wytwarzanie czynników wzrostu zaangażowanych w proces gojenia się ran. Właśnie jedną z pierwszych odkrytych właściwości kurkuminy, rzutującą na jej wykorzystanie w medycynie Dalekiego Wschodu, był jej dobroczynny wpływ na gojenie się ran oraz łagodzenie dolegliwości wynikających z urazów, którym towarzyszył stan zapalny.
Kurkumina jest jednym z wielu związków, które opóźniają proces starzenia organizmu. Wykazano, że ciągłe podawanie kurkuminy obniża odkładanie się barwnika starzenia – lipofuscyny, a także chroni przed działaniem uszkodzeń oksydacyjnych w mózgu.
WSPOMAGANIE PRAWIDŁOWEJ PRACY UKŁADU RUCHU
Typowymi przykładami chorób o podłożu zapalnym są: alergie, zapalenie kości i stawów, reumatoidalne zapalenie stawów, niektóre schorzenia układu pokarmowego. Właściwości przeciwzapalne kurkuminy mogą być więc pomocne również u psów z chorobą zwyrodnieniową stawów (osteoartozą/osteoarthritis, OA). Uważa się w oparciu o liczne badania z udziałem chorych na OA psów, że kurkumina dzięki swoim silnym właściwościom przeciwzapalnym i antyoksydacyjnym ma działanie terapeutyczne na zmiany zwyrodnieniowe w stawach. Kurkumina znacząco spowalnia progres OA, redukując utratę proteoglikanów macierzy zewnątrzkomórkowej chrząstki stawowej, zmniejszając zapalenie błony maziowej i ekspresję mediatorów prozapalnych, co zmniejsza nasilenie bólu. Ma działanie antykataboliczne i przeciwzapalne, zmniejszając wytwarzanie szeregu mediatorów zapalnych, również w chondrocytach (komórkach tkanki chrzęstnej). Kurkumina ma też zdolność do zwiększania wytwarzania kolagenu typu II.
Przeprowadzone badanie u psów z chorobą zwyrodnieniową stawów nie wykazało różnicy w obiektywnej sile reakcji na podłoże, zaobserwowano jednak poprawę niektórych subiektywnych wskaźników oceny skuteczności stosowania kurkuminoidów i olejków eterycznych z ostryżu. Psy w danym badaniu otrzymywały do 120 mg kurkuminy, 1000 mg olejku eterycznego z ostryżu długiego i 1000 mg olejku eterycznego z ostryżu jawajskiego (długiego) na 10 kg masy ciała codziennie przez 8 tygodni.
W innym badaniu psy z OA otrzymywały dodatek kurkuminy w dawce 4 mg/kg m.c. Po 20 dniach stwierdzono, że markery genetyczne odpowiedzi zapalnej oraz rozwoju i czynności tkanki łącznej zmniejszyły się w porównaniu z psami nieleczonymi. Podawanie kurkuminy może wywoływać u pacjentów z OA komplementarny efekt przeciwzapalny, odmienny od działania niesteroidowych leków przeciwzapalnych (NLPZ).
W kolejnych badaniach podawano psom przemysłową karmę suchą zawierającą ekstrakt z korzenia kurkumy (0,43 g ekstraktu z kurkumy na 1000 kcal, zawierającego 18-22% kurkuminoidów) z fosfatydylocholiną. Stwierdzono, że podawanie karmy z taką mieszanką przez 3 miesiące dawało pozytywne rezultaty, jeżeli chodzi o zmniejszenie wrażliwości na ból podczas ruchu, ilość wybroczyn oraz ogólną wrażliwość stawów oraz zmniejszenie dolegliwości bólowych podczas badania palpacyjnego.
WYKORZYSTANIE KURUMY W CHOROBACH PRZEWODU POKARMOWEGO
Kurkuma działa ochronnie na przewód pokarmowy (wspomaga trawienie, łagodzi problemy trawienne: wzdęcia, gazy, wspomaga leczenie biegunki). Pobudza wydzielanie mucyny, która powleka ściany żołądka warstwą ochronną.
U psów kurkuma korzystnie wpływa na pracę wątroby, działając żółciopędnie i żółciotwórczo, co przyczyna się do poprawy trawienia oraz zmniejsza ryzyko powstawania kamieni żółciowych. Właściwości ochronne kurkumy w stosunku do wątroby wynikają głównie z jej właściwości przeciwutleniających. Ochrania komórki wątroby w stanach uszkodzeń tego narządu, spowodowanych działaniem różnych czynników hepatotoksycznych, w tym środków ochrony roślin, paracetamolu i aflatoksyn.
Wskazana jest także w chorobach przewlekłych przewodu pokarmowego, takich jak nieswoiste zapalenie jelit (NZJ/IBD, inflammatory bowel disease).
DZIAŁANIE PRZECIWPRZECIWBAKTERYJNE I PRZECIWGRZYBICZNE
Obszerne badania dotyczące związków czynnych kurkumy dowiodły, że działanie tych substancji na drobnoustroje jest stosunkowo silne. Kurkumina hamuje wzrost ziarniaków Gram-dodatnich, laseczek tlenowych Bacillus i laseczek beztlenowych Clostridium, grzybów drożdżoidalnych, pleśniowych i dermatofitów.
Wykazano, że związki czynne kurkumy oddziałują na bakterie i likwidują wywołane przez nie stany zapalne. Testy na psach zakażonych dermatofitami wykazały zanik grzybicy po 10 dniach (4-krotnie na dobę) stosowania ekstraktu wodno-alkoholowego z kłącza kurkumy. Preparat hamował rozwój grzybów z rodzaju Microsporum canis, Microsporum gypseum i Trichophyton mentagrophytes (wywołujących największy odsetek przypadków grzybic skóry u psów).
Innym częstym schorzeniem układu pokarmowego o podłożu zapalnym jest zakażenie wywołane bakteriami rodzaju Helicobacter. Wykazano, iż kurkuminoidy hamują wzrost tych bakterii. Helicobacter pylori występuje u psów stosunkowo rzadko, natomiast pojawiają się inne gatunki bakterii, np. Helicobacter heilmannii czy felis. Wykazano, że suplementacja kurkumą zapobiegała skutkom wywołanego przez nie zapalenia.
DZIAŁANIE W WYBRANYCH SCHORZENIACH UKŁADU NERWOWEGO
W ostatnich latach wśród właścicieli psów bardzo wzrosła świadomość możliwości zastosowania odpowiedniego leczenia w celu wyeliminowania lub ograniczenia problemów ich czworonogów, ale także i odpowiedniej profilaktyki. Pogorszenie funkcji poznawczych wynikające z wieku, które nie może być powiązane z innymi problemami zdrowotnymi, takimi jak upośledzenie czynności zmysłów, zakażenia lub nowotwory, w medycynie weterynaryjnej określane jest mianem zespołu zaburzeń poznawczych. Jest ono analogiczne do choroby Alzheimera u ludzi. Niektórzy uważają zespół zaburzeń poznawczych za uzasadniony model do badania choroby Alzheimera. W obu tych przypadkach schematy upośledzeń (takie jak utrata pamięci) są porównywalne, podobnie jak zmiany histopatologiczne, na przykład blaszki amyloidowe lub amyloidowa angiopatia mózgu.
Wykazano, że kurkuminoidy podawane przez pół roku hamują tworzenie się blaszek amyloidowych, zapoczątkowują ich rozpad oraz ograniczają rozprzestrzenianie się blaszek, które już powstały. Dodatkowo wykazano, iż podanie kurkumy odwracało deficyty poznawcze u zwierząt w testach pamięci przestrzennej oraz pamięci krótkotrwałej.
Oprócz chorób neurodegeneracyjnych kurkuminoidy zostały przebadane również w kontekście zaburzeń zachowania związanych z lękiem i niepokojem u psów. Uważa się, że ma działanie przeciwdepresyjne, ponieważ zwiększa uwalnianie dopaminy.