Spis treści:
- 1. Tłuszcze
- 2. Białko
- 3. Węglowodany
- 4. Podsumowanie
Tak jak ludzie, psy potrzebują kluczowych składników odżywczych takich jak białko, tłuszcz, węglowodany, witaminy, składniki mineralne i woda. Jednak dieta psa wymaga zdecydowanie więcej białka i tłuszczu, a mniej węglowodanów niż w przypadku człowieka. Dieta człowieka powinna bowiem dostarczać najwięcej energii z węglowodanów (60-65%), w dalszej kolejności z tłuszczów (25-30%), a najmniej z białek (10-15%). Psom natomiast powinniśmy podawać karmę, która dostarcza aż 63% energii z tłuszczów, 30% z białek i maksymalnie 7% z węglowodanów.
Żywienie psa oczywiście powinno być odpowiednio zbilansowane. Należy również pamiętać, że właściwy sposób karmienia czworonoga zależy od wielu czynników, takich jak jego rasa, wielkość, wiek, ilość ruchu, stan zdrowia czy kastracja.
Tłuszcze
Zawartość tłuszczów w pokarmie dla zdrowych psów powinna spełniać normy żywieniowe. Należy zwracać uwagę na to, by zwierzę otrzymywało ich optymalne ilości: z jednej strony zaspokajające zapotrzebowania żywieniowe, a z drugiej pozwalające uniknąć negatywnych skutków nadmiaru.
Tłuszcz to istotne źródło energii dla psów i jednocześnie najbardziej skoncentrowana jej dawka spośród wszystkich energetycznych składników pokarmowych. Białka i węglowodany zawarte w karmie to ok. 3,5 kcal/g, ale tłuszcz dostarcza ponad dwukrotnie więcej energii (ok. 8,5 kcal/g), co powoduje, że to właśnie jego zawartość decyduje w głównej mierze o kaloryczności pokarmu.
Dla utrzymania zdrowia i dobrego samopoczucia psa w jego diecie wymagana jest minimalna zawartość tłuszczu na poziomie powyżej 5,5 g/100 g suchej masy karmy dla psa dorosłego i 8,5 g/100 g suchej masy dla szczeniaka. Psy tolerują wysokie zawartości tłuszczu w diecie, nawet powyżej 60% całej energii zawartej w pokarmie. Tłuszcz jest ważnym czynnikiem wpływającym pozytywnie na smakowitość, co wykorzystywane jest np. w bilansowaniu pokarmu dla wybrednych zwierząt.
Wszystkie niezbędne psu kwasy tłuszczowe znajdują się w tłuszczach zwierzęcych i roślinnych. Organizm człowieka potrafi przekształcić jeden kwas tłuszczowy w inny i w ten sposób sam produkuje niezbędne kwasy tłuszczowe. U czworonogów ta zdolność jest bardzo ograniczona.
Pomimo że psy są zdolne do trawienia i przyswajania stosunkowo dużych ilości tłuszczu, dostarczanie go więcej, niż przewód pokarmowy jest w stanie skutecznie strawić i wchłonąć, prowadzi do biegunek. Należy również pamiętać, że zbyt duża ilość tłuszczu może łatwo doprowadzić do nadwagi i otyłości. Problem ten występuje głównie wtedy, gdy psy otrzymują wysokotłuszczowe resztki ze stołu lub inne „ludzkie” smakołyki.
Białko
Psy należą do zwierząt względnie mięsożernych, co oznacza, że ich zapotrzebowanie na białko pokarmowe jest istotnie wyższe niż człowieka, ale jednocześnie mogą one efektywnie korzystać zarówno z surowców pochodzenia zwierzęcego, jak i roślinnego. Przewód pokarmowy psów jest doskonale przystosowany do szybkiego trawienia białka (a więc przede wszystkim mięsa).
Zalecane minimalne zawartości białka w pokarmie dla psów dorosłych to 18 g/100 g suchej masy karmy. Dla szczeniąt natomiast 25 g/100 g suchej masy karmy do 14. tygodnia życia i 20 g/100 g suchej masy karmy powyżej 14. tygodnia życia. Nie istnieje górny limit zawartości białka w pokarmie dla zdrowych psów, powyżej którego stwierdzano by niekorzystne oddziaływanie na zdrowie. Górną granicę determinuje zapotrzebowanie na inne składniki odżywcze. Oznacza to, że w praktyce u zdrowych psów nie ma możliwości „przedawkowania” białka.