Choć psy to względni mięsożercy, ich dieta wcale nie jest jednorodna, a pokarmy, które jedzą na co dzień, zawierają często surowce pochodzenia roślinnego. Znajdziemy je w gotowych karmach i smakołykach – w formie suszu, ekstraktu lub koncentratu. Odpowiednio przygotowane i podawane w rozsądnych ilościach mogą stanowić wartościowy element psiego jadłospisu.
Spis treści:
Jakie warzywa są dobre – i bezpieczne – dla psa? Marchew, obok selera i pietruszki, najczęściej trafia do misek naszych pupili – czy słusznie? Oto marchewkowe fakty, o których być może nie wiedzieliście!
1. Jest źródłem naturalnych antyoksydantów.
O antyoksydantach i wolnych rodnikach słyszymy dość często, zwłaszcza jeśli dbamy o swoje zdrowie i o to, co trafia na nasz talerz.
Wolne rodniki są cząstkami odgrywającymi zasadniczą rolę w powstawaniu chorób dietozależnych, w tym niektórych nowotworów. Ich obecność w organizmie wywołuje u psa stres oksydacyjny. By niwelować niekorzystny wpływ wolnych rodników na psi organizm, warto wprowadzić pożywienie zawierające związki o właściwościach antyoksydacyjnych (np. polifenole, karotenoidy czy witaminy A, C, E). Przeciwutleniacze odgrywają bowiem znaczącą rolę w ochronie przed niekorzystnym działaniem wolnych rodników.
Marchew stanowi dobre źródło wymienionych wyżej antyoksydantów. Najcenniejszymi składnikami marchwi są zaś α- i β-karoten, stanowiące źródło prowitaminy A. β-karoten stanowi 45-70% ogólnej zawartości karotenoidów w marchwi. Około 20-40% stanowi α-karoten, a pozostałe to m.in. luteina i likopen, które również należą do antyoksydantów.
Warto podkreślić, że β-karoten wykazuje działanie synergistyczne z innymi antyoksydantami – kiedy występuje z nimi w jednym środowisku, wzajemnie wzmacniają swoje działanie, dzięki czemu jeszcze lepiej chronią organizm psa przed chorobą.
2. Zawiera witaminę A.
Witamina A, poza powszechnie znanymi właściwościami antyoksydacyjnymi, odgrywa kluczową rolę w procesach widzenia, wzrostu, procesach rozrodczych i immunologicznych oraz wspiera ogólny rozwój psiego organizmu. Jest także ważnym elementem prawidłowego metabolizmu tkanki kostnej i witaminą odpowiedzialną za utrzymanie prawidłowego stanu skóry oraz włosa psa.
Analizując stężenia witaminy A w wątrobie i nerkach psów, wyższe stwierdzono u osobników otrzymujących surową marchew niż u tych, którym jej nie podawano. Zwiększone stężenia witaminy A u psów żywionych marchwią wynikają z wysokiej zawartości β-karotenu w tym warzywie.
Omawiając zalety witaminy A, należy pamiętać o tłuszczach, które są niezbędne w procesie transportowania i wchłaniania witamin przez psi organizm. Warto więc podawać marchew razem z nimi. Tu znajdziesz szczegółowy poradnik stosowania tłuszczów w diecie psa!
Warto wspomnieć, że obróbka termiczna marchwi nie ma dużego wpływu na zawartość karotenoidów.