Marchew w diecie psa – 5 faktów, o których warto wiedzieć!

Choć psy to względni mięsożercy, ich dieta wcale nie jest jednorodna, a pokarmy, które jedzą na co dzień, zawierają często surowce pochodzenia roślinnego. Znajdziemy je w gotowych karmach i smakołykach – w formie suszu, ekstraktu lub koncentratu. Odpowiednio przygotowane i podawane w rozsądnych ilościach mogą stanowić wartościowy element psiego jadłospisu.

Jakie warzywa są dobre – i bezpieczne – dla psa? Marchew, obok selera i pietruszki, najczęściej trafia do misek naszych pupili – czy słusznie? Oto marchewkowe fakty, o których być może nie wiedzieliście!

 

1. Jest źródłem naturalnych antyoksydantów.

O antyoksydantach i wolnych rodnikach słyszymy dość często, zwłaszcza jeśli dbamy o swoje zdrowie i o to, co trafia na nasz talerz.

Wolne rodniki są cząstkami odgrywającymi zasadniczą rolę w powstawaniu chorób dietozależnych, w tym niektórych nowotworów. Ich obecność w organizmie wywołuje u psa stres oksydacyjny. By niwelować niekorzystny wpływ wolnych rodników na psi organizm, warto wprowadzić pożywienie zawierające związki o właściwościach antyoksydacyjnych (np. polifenole, karotenoidy czy witaminy A, C, E). Przeciwutleniacze odgrywają bowiem znaczącą rolę w ochronie przed niekorzystnym działaniem wolnych rodników.

Marchew stanowi dobre źródło wymienionych wyżej antyoksydantów. Najcenniejszymi składnikami marchwi są zaś α- i β-karoten, stanowiące źródło prowitaminy A. β-karoten stanowi 45-70% ogólnej zawartości karotenoidów w marchwi. Około 20-40% stanowi α-karoten, a pozostałe to m.in. luteina i likopen, które również należą do antyoksydantów.

Warto podkreślić, że β-karoten wykazuje działanie synergistyczne z innymi antyoksydantami – kiedy występuje z nimi w jednym środowisku, wzajemnie wzmacniają swoje działanie, dzięki czemu jeszcze lepiej chronią organizm psa przed chorobą.

 

2. Zawiera witaminę A.

Witamina A, poza powszechnie znanymi właściwościami antyoksydacyjnymi, odgrywa kluczową rolę w procesach widzenia, wzrostu, procesach rozrodczych i immunologicznych oraz wspiera ogólny rozwój psiego organizmu. Jest także ważnym elementem prawidłowego metabolizmu tkanki kostnej i witaminą odpowiedzialną za utrzymanie prawidłowego stanu skóry oraz włosa psa.

Analizując stężenia witaminy A w wątrobie i nerkach psów, wyższe stwierdzono u osobników otrzymujących surową marchew niż u tych, którym jej nie podawano. Zwiększone stężenia witaminy A u psów żywionych marchwią wynikają z wysokiej zawartości β-karotenu w tym warzywie.

Omawiając zalety witaminy A, należy pamiętać o tłuszczach, które są niezbędne w procesie transportowania i wchłaniania witamin przez psi organizm. Warto więc podawać marchew razem z nimi. Tu znajdziesz szczegółowy poradnik stosowania tłuszczów w diecie psa!

Warto wspomnieć, że obróbka termiczna marchwi nie ma dużego wpływu na zawartość karotenoidów.

Pies rasy doberman je marchewkę na pikniku

3. Zawiera witaminę C.

W Polsce marchew, po ziemniakach (z uwagi na spożycie), stanowi podstawowe źródło witaminy C w diecie. Witamina ta poprzez regulowanie mechanizmów antyoksydacyjnych pełni ważną rolę w organizmie psa. Psi organizm może syntetyzować ją samodzielnie, ale jeśli pies jest zestresowany lub chory, zapas witaminy C w jego organizmie zostaje szybko wyczerpany. Stres, zarówno fizyczny (np. gorączka), jak i emocjonalny (np. wywołany zmianą środowiska), jest znaną przyczyną niedoboru witaminy C u psów. Dzięki uzupełnianiu witaminy C psy mają silniejszy system immunologiczny i wykazują większą odporność na choroby. Witamina C ma wielokierunkowe działanie metaboliczne, ułatwia absorpcję żelaza oraz zapobiega rozwojowi nowotworów. Jest ona również bardzo silnym przeciwutleniaczem. Jest ważna w żywieniu psów sportowych, szczeniąt i osobników w podeszłym wieku.

 

4. Jest źródłem włókna pokarmowego.

Korzeń marchwi jest znakomitym źródłem włókna pokarmowego (stanowi ono około 40% suchej masy surowca). Odpowiednia ilości włókna to dobry sposób na regularne wypróżnienia i zapobieganie zaparciom oraz biegunce.

Włókno rozpuszczalne (SDF – soluble dietary fibre) i nierozpuszczalne (IDF – insoluble dietary fibre) regulują pracę jelit. To pierwsze ma zdolność do wychwytywania toksycznych związków, wpływa na skład mikroflory jelitowej, tworząc żele o dużej lepkości, obniża m.in. poziom cholesterolu oraz glukozy we krwi. Marchew to także pektyny (włókno rozpuszczalne), które są ważnym składnikiem teksturotwórczym. Włókno nierozpuszczalne, mechanicznie drażniąc ściany jelita grubego, pobudza jego ukrwienie i przyspiesza perystaltykę.

 

5. Sprawdza się w roli przekąski!

Psia przekąska to motywator w szkoleniach, urozmaicenie diety lub źródło dodatkowych wartości odżywczych. W tej ostatniej roli zdecydowanie warto obsadzić marchew! Właściciele dają ją swoim pupilom bardzo często na surowo jako przekąskę pomiędzy głównymi posiłkami, a także jako dodatek do posiłku. W odróżnieniu od ziemniaków, których absolutnie nie można podawać w surowej formie (ze względu na zawartość solaniny), surowa marchew nie zagraża zdrowiu czworonoga.

➡Przysmaki i gryzaki dla psa? Dowiedz się, jakie wybrać!⬅

Lubisz mieć pewność co do składu przekąsek? Przygotuj je sam! Sprawdź nasze sposoby na psie smakołyki w wersji home made: psie klopsiki i ciasteczka rybne!

PODSUMOWANIE

Choć bezwzględnie nie powinniśmy żywić psa wyłącznie tym, co trafia na nasze stoły, niektóre produkty z ludzkiego jadłospisu mogą znaleźć się w miskach czworonogów bez szkody dla ich zdrowia. Marchew z pewnością znajduje się wśród nich!

A jeśli Twój pies nie chce jeść marchwi? Nie zmuszaj go do tego na siłę. Być może stanie się amatorem innego warzywa dozwolonego w psim jadłospisie? ?