Czas stosowania diety
Składniki diety eliminacyjnej to jedyne pożywienie, które będzie dostawał będący na niej pies. Ważny jest więc czas stosowania diety eliminacyjnej. W badaniach nad czasem trwania skutecznej diety eliminacyjnej u psów w ciągu 1-3 tygodni objawy kliniczne ustąpiły tylko u około 25% osobników, po 4-6 tygodniach u około 75%, a dopiero po 7, 8, a niekiedy po 16 tygodniach u prawie wszystkich psów. Dlatego obecnie uważa się, że minimum to 6 tygodni, najlepiej zaś, jeśli dieta potrwa ok. 12 tygodni.
Dostrzeżenie poprawy stanu klinicznego jest łatwe, kiedy jest ona wyraźna. Gdy nastąpi (etap 4), można podawać kolejno i pojedynczo te składniki pokarmowe, które zwierzę jadło wcześniej. Objawy kliniczne związane z alergią pokarmową pojawiają się u zwierząt uczulonych na dany składnik pokarmowy najczęściej w czasie od 2 do 48 godzin po jego ponownym wprowadzeniu do diety. Trzeba obserwować zwierzę przez mniej więcej 2 tygodnie, ponieważ za pewne formy alergii pokarmowej mogą być odpowiedzialne reakcje typu opóźnionego. Dopiero po tym czasie, jeśli nie wystąpią objawy związane z uczuleniem, należy dodać do diety następny składnik.
Kiedy nasz pupil pozytywnie zareaguje na nową dietę, a więc objawy alergii ustąpią lub złagodnieją, można zastosować próbę prowokacyjną (etap 5). Polega ona na podaniu poszczególnych składników wcześniej stosowanych w żywieniu zwierzęcia (oczywiście pojedynczo) w celu powtórnego wywołania obserwowanych wcześniej objawów. Taka próba pozwala uzyskać potwierdzenie, jakie składniki uczulały psa.
Pamiętajmy, że stosowana dieta może po pewnym czasie przestać działać, ponieważ u części zwierząt dochodzi do uczulania się na kolejne składniki pokarmu. Wówczas należy ponownie przeprowadzić całe postępowanie diagnostyczne (dietę eliminacyjną) i usunąć z pokarmu dany składnik.
Wprowadzanie diety eliminacyjnej
Niektórzy uważają, że zmianę pożywienia należy wprowadzić bez okresu przejściowego, gdyż usuwanie połowy problemu na etapie przejściowym nie ma sensu. Są również opinie, że dietę eliminacyjną powinno się wprowadzać stopniowo przez 3-5 dni, aby uniknąć powikłań ze strony układu pokarmowego.
Częste błędy właścicieli psów z alergią pokarmową
- Właściciel stosuje dietę eliminacyjną i nadal podaje psu przysmaki.
- Część domowników nie angażuje się w przestrzeganie diety i podaje zwierzęciu inne produkty/inną karmę.
- Jeżeli w domu jest więcej psów, pacjent z alergią pokarmową może podjadać pożywienie z miski innego zwierzęcia.
- Pies może przyjmować leki lub dodatki żywieniowe zawierające uczulające białko.
PAMIĘTAJMY!
- Nie ma skutecznego lekarstwa na alergię pokarmową.
- Pies dotknięty alergią pokarmową wymaga bardziej troskliwej opieki ze strony swojego właściciela.
- Pies dotknięty alergią pokarmową wymaga konsekwentnego postępowania dietetycznego.
- Stosując u naszego czworonoga dietę eliminacyjną, nie podawajmy mu dodatkowych
przysmaków. Wszyscy domownicy powinni przestrzegać tej zasady. Należy pamiętać, że podawanie psu smakołyków może zakłócić działanie diety. Jeśli chcemy, aby była ona skuteczna, musimy ściśle trzymać się zaleceń.
- Życie psa z alergią lub nietolerancją pokarmową nie musi być koszmarem właściciela.
- Podstawa postępowania to właściwa dieta – jeżeli będziemy uważać, dolegliwość psa nie będzie sprawiać nam problemu.
- Dieta monobiałkowa stosowana przez dłuższy czasu może doprowadzić nie tylko do niedoborów składników odżywczych, ale również do ich nadmiarów.
- Decydując się na karmę gotową, konieczne zapoznajmy się dokładnie z jej składem.
- Uważajmy, by pies w trakcie trwania diety eliminacyjnej nie zjadł nic przypadkowo na spacerze, i kontrolujmy dokładnie, co spożywa.
Słowniczek przydatnych określeń
- Alergia pokarmowa – immunologiczna reakcja wywołana przez spożycie pokarmu lub dodatku do żywności i skutkująca jednym lub większą liczbą objawów klinicznych.
- Anafilaksja – ostra, zagrażająca życiu, wieloukładowa reakcja alergiczna, wynikająca z ekspozycji na wyzwalający ją czynnik. U ludzi najczęstszymi przyczynami anafilaksji są pokarm, ukąszenia owadów i leki.
- Białko hydrolizowane – roślinne lub zwierzęce, uzyskiwane jest przez zastosowanie temperatury lub ciśnienia albo na drodze chemicznej, mikrobiologicznej lub enzymatycznej hydrolizy białka. Rozszczepianie białek na mniejsze fragmenty peptydowe wydaje się powodować mniej niepożądanych reakcji immunologicznych.
- Celiakia – choroba trzewna, enteropatia z nadwrażliwości na gluten, uwarunkowana odpowiedzią immunologiczną organizmu wywołaną przez gluten i związane z nim prolaminy, występująca u osób mających genetyczne predyspozycje. Nieprawidłowa reakcja immunologiczna polega na nadmiernej odpowiedzi układu odpornościowego na grupę białek zbożowych, zwanych prolaminami, a dokładniej na pochodzące z nich frakcje: gliadynę (w pszenicy), sekalinę (w życie), hordeinę (w jęczmieniu). Istnieją sprzeczne dane co do wyłączania owsa (aweniny) z diety w przypadku nietolerancji glutenu (choroba opisana u ludzi). U seterów irlandzkich została opisana nietolerancja o cechach zbliżonych do tej choroby, przy czym w jej przebiegu powstające zmiany histopatologiczne mają nieco inny przebieg.
- Hipoalergiczny produkt – to produkt, który został opracowany z myślą o zminimalizowaniu potencjału alergennego. Wbrew przekonaniu, a często także wbrew zapewnieniom producentów, hipoalergiczne właściwości karm oznaczają tylko tyle, że dana substancja lub produkt mają mniejsze szanse na wywołanie alergii. „Hipo-” to przedrostek pochodzenia greckiego oznaczający „mniej”, co oznacza, że produkt hipoalergiczny uczula mniej, a nie wcale.
- Lecytyna sojowa – tłuszcz pochodzący z ziaren soi. Lecytyna sojowa w niektórych przypadkach może zawierać śladowe ilości resztek białka sojowego, jednak ze względu na to, że lecytynę dodaje się do produktów w bardzo niewielkich ilościach, łączna ilość białka soi jest minimalna.
- Niepożądana reakcja na pokarm – nieprawidłowa lub nadmierna odpowiedź kliniczna na spożycie pokarmu lub dodatku do żywności. Może być zależna od układu immunologicznego (i określana jako alergia) lub mieć charakter nieimmunologiczny (i być określana jako nietolerancja pokarmowa).
- Nietolerancja pokarmowa, idiosynkrazja pokarmowa – reakcja na składnik pokarmu niemająca podłoża immunologicznego, ale wywołująca objawy kliniczne przypominające reakcję o charakterze immunologicznym (alergię pokarmową). Objawy niepożądanych reakcji na pokarm to uogólniony świąd, a także problemy ze strony przewodu pokarmowego, takie jak wymioty czy biegunka. W praktyce klinicznej trudno jest je rozróżnić. Nietolerancja pokarmowa bardzo często mylona jest właśnie z alergią, ponieważ obie przypadłości wyglądają bardzo podobnie. Jedyną różnicą jest fakt, że nietolerancja pokarmowa nie ma tła immunologicznego, czyli w zachodzącym procesie nie bierze udziału układ odpornościowy.
- Przejściowa niestrawność – niepożądana reakcja wynikająca z zachowań takich jak: żarłoczność, spaczone łaknienie i zjadanie niejadalnych materiałów lub odpadków.
- Reakcja toksyczna – reakcja na toksyczny składnik pokarmu.
- Reakcja farmakologiczna – niepożądana reakcja na pokarm na skutek występującej naturalnie lub dodanej substancji chemicznej wywołującej efekt lekopodobny lub farmakologiczny lub pseudoalergiczna reakcja wywołana przez wysoką zawartość histaminy w niewłaściwie zakonserwowanych rybach.
dr hab. inż. Wioletta Biel, prof. uczelni, specjalista ds. żywienia
1. Breteneder H. 1998. Plant-food and seafood allergens – an overview. Allergy. 53.
2. Bizikova P, Olivry T. 2016. A randomized, double-blinded crossover trial testing the benefit of two hydrolyzed poultry-based commercial diets for dogs with spontaneous pruritic chicken allergy. Veterinary Dermatology. 27.
3. Carlotti D.N. 2014. Cutaneous manifestations of food hypersensitivity. In: Veterinary allergy. Chichester, UK: Wiley Blackwell.108-114.
4. Gaschen F.P., Merchant S.R. 2011. Adverse food reactions in dogs and cats. Veterinary Clinics of North America: Small Animal Practice. 41 (2), 361-79.
5. FEDIAF. 2018. Nutritional Guidelines For Complete and Complementary Pet Food for Cats and Dogs (Wytyczne żywieniowe dotyczące pełnoporcjowych i uzupełniających karm dla kotów i psów). The European Pet Food Industry Federation.
6. Hołda i wsp. 2018. Qualitative and quantitative detection of chicken deoxyribonucleic acid (DNA) in dry dog foods. Journal of Animal Physiology and Animal Nutrition (Berl). 102(supl 1).
7. Jackson H.A. 2001. Diagnostic Techniques in Dermatology: The investigation and diagnosis of adverse food reactions in dogs and cats. Clinical Techniques in Small Animal Practice. 16.
8. Jeffers i wsp. 1991. Diagnostic testing of dogs for food hypersensitivity. J. Am. Vet. Med. Assoc. 198.
9. Jeffers i wsp. 1996. Responses of dogs with food allergies to single-ingredient dietary provocation. Journal of the American Veterinary Medical Association. 209.
10. Kennis R.A. 2006. Food allergies: update of pathogenesis, diagnoses, and management. Veterinary Clinics of North America: Small Animal Practice. 36.
11. Mueller i wsp. 2016. Critically appraised topic on adverse food reactions of companion animals (2): common food allergen sources in dogs and cats. BMC Veterinary Research. 12(1).
12. Okuma T.A., Hellburg R.S. 2015. Identifi cation of meat species in pet foods using a real-time polymerase chain reaction (PCR) assay. Food Control. 50.
13. Pagani i wsp. 2018. Cross-contamination in canine and feline dietetic limited-antigen wet diets. BMC Veterinary Research. 14.
14. Pegels i wsp. 2013. Detection of rabbit and hare processed material in compound feeds by TaqMan real-time PCR. Food additives & contaminants. Part A, Chemistry, Analysis, Control, Exposure & Risk Assessment. 30.
15. Prelaud P. 2010. Choroby alergiczne psów. red. wyd. pol. Zbigniew J.H. Pomorski. Elsevier Urban & Partner Wydawnictwo Wrocław.
16. Raditic i wsp. 2011. ELISA testing for common food antigens in four dry dog foods used in dietary elimination trials. Journal of Animal Physiology and Animal Nutrition. 95(1).
17. Ricci i wsp. 2018. Undeclared animal species in dry and wet novel and hydrolyzed protein diets for dogs and cats detected by microarray analysis. BMC Veterinary Research. 14.
18. Sikorska-Kopyłowicz i wsp. 2017. Użyteczność diety monobiałkowej przy diagnozie nietolerancji pokarmowej. Weterynaria w Praktyce. 9.
19. Szczepanik i wsp. 2014. Alergia pokarmowa u psów i kotów. Magazyn Weterynaryjny. 23(1).
20. Verlinden i wsp. 2006. Food Allergy in dogs and cats: a review, critical reviews in food. Science and Nutrition. 46(3).
21. White S.D. 1998. Food allergy in dogs. Compendium on continuing education for the practicing veterinarian. 20(3).